Your Cart
Total 0 items
Your cart is empty!

Please continue shopping to add items to your cart.

MAYBELLINE NEW YORK MALAYSIA

L'ORÉAL MALAYSIA

DASAR PRIVASI

Cita-cita L'Oréal adalah menjadi warga korporat yang teladan untuk membantu menjadikan dunia tempat yang lebih indah. Kami menghargai kejujuran dan ketelusan dan kami komited untuk membina hubungan yang kukuh dan berkekalan dengan pengguna kami berdasarkan kepercayaan dan faedah bersama. Sebahagian daripada komitmen ini bermaksud menjaga dan menghormati privasi dan pilihan anda. Menghormati privasi anda adalah penting bagi kami. Inilah sebabnya kami menyatakan "Janji Privasi Kami" dan Dasar Privasi penuh kami di bawah.

Janji PRIVASI KAMI

 1. Kami menghormati privasi dan pilihan anda.
 2. Kami memastikan bahawa privasi dan keselamatan tertanam dalam semua yang kami lakukan.
 3. Kami tidak menghantar komunikasi pemasaran anda melainkan anda telah meminta kami. Anda boleh mengubah fikiran anda pada bila-bila masa.
 4. Kami tidak pernah menawarkan atau menjual data anda.
 5. Kami komited untuk memastikan data anda selamat dan selamat. Ini termasuk hanya bekerja dengan rakan kongsi yang dipercayai.
 6. Kami komited untuk menjadi terbuka dan telus tentang bagaimana kami menggunakan data anda.
 7. Kami tidak menggunakan data anda dengan cara yang tidak kami beritahu anda.
 8. Kami menghormati hak anda, dan sentiasa cuba menampung permintaan anda sejauh mungkin, selaras dengan tanggungjawab undang-undang dan operasi kami sendiri.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang amalan privasi kami, di bawah, kami menyatakan jenis data peribadi yang mungkin kami terima daripada anda secara langsung atau daripada interaksi anda dengan kami, bagaimana kami boleh menggunakannya, siapa yang kami kongsi dengannya, bagaimana kami melindungi dan menyimpannya selamat, dan hak-hak anda di sekitar data peribadi anda. Sudah tentu semua situasi mungkin tidak berlaku kepada anda. Dasar Privasi ini memberikan gambaran keseluruhan tentang semua kemungkinan situasi di mana kami boleh berinteraksi bersama.

Semakin banyak anda berinteraksi dengan kami, lebih banyak anda memberitahu kami mengenali anda dan semakin kami dapat menawarkan anda perkhidmatan yang disesuaikan.

Sekiranya Dasar Privasi ini berubah dengan cara apa pun, ia akan dikemas kini di halaman ini. Sila baca halaman ini secara berkala untuk memastikan anda mendapat maklumat terkini mengenai maklumat yang dikumpulkan, bagaimana ia digunakan dan dalam keadaan apa, jika ada, ia akan dikongsi dengan pihak lain.

Apabila anda berkongsi data peribadi dengan kami atau ketika kami mengumpulkan data peribadi tentang anda, kami menggunakannya selaras dengan Dasar Privasi ini. Sila baca maklumat ini dan halaman Q & A kami (jika ada) dengan berhati-hati. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan mengenai data peribadi anda, sila hubungi kami melalui butiran hubungan yang dinyatakan dalam bahagian "Hubungi Kami" di bawah.

 Sila ambil perhatian bahawa anda mesti berumur sekurang-kurangnya lapan belas (18) tahun, atau telah mendapat kebenaran ibu bapa atau penjaga sah anda, untuk menggunakan perkhidmatan kami.

APAKAH ANDA AKAN DAPATI DI DALAM DASAR PRIVASI INI?

Siapakah kami?

Apakah data peribadi?

Data apa yang kami kumpulkan dari anda dan bagaimana menggunakannya?

Bagaimanakah kami mengumpul atau menerima data anda?

Membuat Keputusan Automatik

Profil

Siapa yang boleh mengakses data peribadi anda?

Di mana kami menyimpan data peribadi anda?

Berapa lama kami menyimpan data peribadi anda?

Adakah data Peribadi saya selamat?

Pautan ke tapak pihak ketiga dan log masuk sosial

Media sosial dan kandungan yang dijana pengguna

Hak dan pilihan anda

Hubungi Kami


SIAPA KAMI?

L'Oréal Malaysia Sdn. Bhd. adalah anak syarikat Kumpulan L’Oréal, dengan portfolio pelbagai jenama di bawah empat segmen iaitu Consumer Products, L’Oréal LUXE, Professional Products and Active Cosmetics:

Consumer Products

 • Garnier
 • L’Oréal Paris
 • Maybelline

L’Oréal LUXE

 • Biotherm
 • Giorgio Armani Beauty
 • IT Cosmetics
 • Kiehl’s
 • Lancome
 • Shu Uemura
 • Yves Saint Laurent

Professional Products

 • Kerastase
 • L’Oréal Professionnel

Active Cosmetics

 • La Roche-Posay

(Jenama-jenama disenaraikan di atas akan dirujuk secara kolektif di sini sebagai (“Jenama”)

MAYBELLINE NEW YORK MALAYSIA adalah sebahagian daripada L'Oréal Malaysia Sdn. Bhd. Portfolio jenama L'Oréal Malaysia bertanggungjawab terhadap data peribadi yang anda kongsikan dengan kami. Apabila kami mengatakan "L'Oréal" atau "kami", inilah yang kami maksudkan. L'Oréal adalah "pengguna data" untuk tujuan undang-undang perlindungan data yang berkenaan.

Alamat Pejabat: L'Oréal Malaysia Sdn. Bhd (199401042730 [328418-A]), Crown Penthouse, 1 Powerhouse, No. 1, Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Wakil: Perkhidmatan Pelanggan Loreal Malaysia ([email protected] )

Laman web: www.maybelline.com.my

APAKAH DATA PERIBADI?

Data peribadi”bermaksud sebarang maklumat atau potongan maklumat yang dapat mengenal pasti anda secara langsung (cth. Nama anda) atau secara tidak langsung (cth. Melalui data samaran seperti nombor ID yang unik) dan / atau maklumat yang membuat anda dapat mengenal pasti. Ini bermakna data peribadi termasuk perkara seperti alamat e-mel / rumah / telefon bimbit, nama pengguna, gambar profil, keutamaan peribadi dan tabiat membeli-belah, kandungan yang dijana pengguna, maklumat kewangan, dan maklumat kebajikan. Ia juga boleh, dalam keadaan tertentu, termasuk pengecam angka unik seperti alamat IP komputer anda atau alamat MAC peranti mudah alih anda, serta cookies.


APAKAH DATA YANG KAMI KUMPUL DARIPADA ANDA DAN BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKANNYA?

L'Oréal percaya bahawa anda, pengguna, adalah penting bagi kami. Kami suka mendengar dari anda, belajar tentang anda dan membuat serta menyampaikan produk untuk anda nikmati. Kami tahu bahawa ramai di antara anda suka berkomunikasi dengan kami. Oleh sebab itu, terdapat banyak cara untuk berkongsi data peribadi dengan kami dan cara kami dapat mengumpulnya.

Bagaimanakah kami mengumpul atau menerima data anda?

Kami mungkin mengumpul, merekod, memegang, menyimpan, menggunakan, mendedahkan, menerima dan / atau memproses (secara kolektif dirujuk sebagai "Proses") dari anda melalui laman web kami, borang, aplikasi, peranti, produk L'Oréal atau halaman Jenama di sosial media atau sebaliknya. Kadangkala, anda memberinya kepada kami secara langsung (contohnya apabila anda membuka akaun, apabila anda menghubungi kami, apabila anda membeli dari laman web / aplikasi kami atau kedai / salon kecantikan), kadangkala kami mengumpulkannya (contohnya menggunakan cookies untuk memahami bagaimana anda menggunakan laman web kami / aplikasi) atau kadang-kadang kami menerima data anda daripada pihak ketiga lain, termasuk entiti Kumpulan L'Oréal yang lain.

Apabila kami mengumpul data, kami menunjukkan ruangan wajib melalui asteriks di mana data tersebut diperlukan untuk kami:

- Melaksanakan kontrak kami dengan anda (cth. Untuk menyampaikan produk yang telah anda beli di laman web / aplikasi kami);

- Memberi anda perkhidmatan yang anda minta (cth. Untuk memberi anda surat berita); atau

- Mematuhi keperluan undang-undang (cth. Penginvoisan).

Jika anda tidak memberikan data yang ditandai dengan asterisk, ini mungkin menjejaskan keupayaan kami untuk menyediakan produk dan perkhidmatan kepada anda.

Kami berikan butiran lanjut dalam jadual di bawah, menjelaskan:

 1. Bila kami mengumpulkan atau menggunakan data peribadi anda?
  Jadual ini menerangkan apakah aktiviti atau situasi yang terlibat apabila kami menggunakan atau mengumpul data anda. Misalnya, sama ada anda membuat pembelian, mendaftar surat berita atau melayari laman web / aplikasinya.

 2. Apa data peribadi yang boleh kami terima daripada anda secara langsung atau akibat dari interaksi anda dengan kami?
  Jadual ini menerangkan jenis data yang kami dapat Proses tentang anda bergantung kepada keadaan.

 3. Bagaimana dan mengapa kami boleh menggunakannya?
  Jadual ini menerangkan apa yang kami mungkin lakukan dengan data anda dan tujuan memprosesnya.

 4. Apakah asas undang-undang untuk menggunakan data peribadi anda?
  Jadual ini menerangkan sebab kami menggunakan data anda. Bergantung kepada tujuan yang mana data digunakan, asas undang-undang untuk pemprosesan data anda adalah berdasarkan:
  • Persetujuan anda ;
  • Kepentingan sah kami, antaranya termasuk:
   • Penambahbaikan produk dan perkhidmatan kami: lebih khusus, kepentingan perniagaan kami untuk membantu kami memahami dengan lebih baik keperluan dan harapan anda dan oleh itu meningkatkan perkhidmatan kami, laman web / Aplikasi / peranti, produk dan Jenama untuk manfaat pengguna kami.
   • Pencegahan penipuan: untuk memastikan pembayaran selesai dan bebas daripada penipuan dan penyelewengan.
   • Memastikan keselamatan alat kami: untuk memastikan alat yang digunakan oleh anda (laman web / Aplikasi / peranti kami) selamat dan terjamin dan memastikan mereka berfungsi dengan baik dan terus meningkat.
  • Pelaksanaan kontrak: lebih khusus untuk melaksanakan perkhidmatan yang anda minta daripada kami;
  • Asas undang-undang di mana pemprosesan dikehendaki oleh undang-undang.

Gambaran keseluruhan maklumat mengenai interaksi anda dengan kami dan kesan terhadap data peribadi anda


Bila kami mengumpulkan atau menggunakan data peribadi anda?

Data peribadi apa yang boleh kami terima daripada anda secara langsung atau kesan dari interaksi anda dengan kami?

Bagaimana dan mengapa kami boleh menggunakan data anda?

Apakah asas undang-undang untuk menggunakan data peribadi anda?

Penciptaan dan pengurusan akaun

Maklumat yang dikumpul semasa penciptaan akaun di laman web / aplikasi L'Oréal, melalui log masuk sosial media, atau di kedai.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Jantina;
 • Alamat emel;
 • Alamat;
 • Nombor telefon;
 • Foto;
 • Rangkaian hari lahir atau umur;
 • ID, nama pengguna dan kata laluan;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Maklumat-maklumat Pesanan;
 • Profil media sosial (di mana anda menggunakan log masuk sosial atau berkongsi data peribadi dengan kami).

Untuk:

 • Menguruskan pesanan anda;
 • Menguruskan sebarang pertandingan, promosi, tinjauan atau pertandingan yang anda pilih untuk dimasukkan;
 • Menjawab soalan anda dan sebaliknya berinteraksi dengan anda;
 • Menawarkan program kesetiaan anda;
 • Membenarkan anda mengurus pilihan anda;

Pelaksanaan kontrak:
Memberi anda perkhidmatan yang anda minta (contohnya membuat akaun, melengkapkan tinjauan, atau membeli produk)

 • Menghantar komunikasi pemasaran (di mana anda telah meminta kami) yang mungkin disesuaikan dengan "profil" anda (iaitu berdasarkan data peribadi yang kami tahu tentang anda dan keutamaan anda);
 • Persetujuan
  Untuk menghantar komunikasi pemasaran langsung anda.
 • Menawarkan perkhidmatan peribadi berdasarkan ciri kecantikan anda;
 • Memantau dan memperbaiki laman web / aplikasi kami;
 • Jalankan analisis atau kumpulkan statistik
 • Memastikan keselamatan laman web / aplikasi kami dan melindungi anda dan kami daripada penipuan
 • Kepentingan sah
  Untuk memastikan tapak web / aplikasi kami tetap selamat, untuk melindungi mereka daripada penipuan, dan untuk membantu kami memahami dengan lebih baik keperluan dan harapan anda dan dengan itu meningkatkan perkhidmatan, produk dan Jenama kami.

Surat berita dan langganan komunikasi komersil

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Alamat emel;
 • Nama dan nama keluarga;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Profil media sosial (di mana anda menggunakan log masuk sosial atau berkongsi data peribadi dengan kami).

Untuk:

 • Menghantar komunikasi pemasaran (di mana anda telah meminta kami untuk) yang mungkin disesuaikan dengan "profil" anda berdasarkan data peribadi yang kami tahu tentang anda, dan pilihan anda (termasuk lokasi kedai kegemaran anda);
 • Persetujuan
  Untuk menghantar komunikasi pemasaran langsung kepada anda.
 • Jalankan analisis atau kumpulkan statistik.
 • Kepentingan sah
  Untuk menyesuaikan komunikasi pemasaran kami, memahami keberkesanannya, dan memastikan anda menerima pengalaman yang paling relevan; untuk membantu kami memahami dengan lebih baik keperluan dan harapan anda dan dengan itu meningkatkan perkhidmatan, produk dan Jenama kami.
 • Pastikan senarai kemaskini terkini jika anda telah meminta supaya tidak dihubungi;
 • Asas undang-undang
  Untuk memastikan butiran anda mengenai senarai penindasan jika anda telah meminta kami untuk tidak menghantar sebarang pemasaran langsung lagi.

Pengurusan pembelian dan pesanan

Maklumat yang dikumpul semasa proses pembelian dibuat di laman web / aplikasi / laman sosial L'Oréal atau di kedai

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Alamat emel;
 • Alamat (penghantaran dan invois);
 • Nombor telefon;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Profil media sosial (di mana anda menggunakan log masuk sosial atau berkongsi data peribadi dengan kami);
 • Maklumat transaksi termasuk produk dan lokasi kedai yang dibeli;
 • Pembayaran dan maklumat; atau
 • Sejarah pembelian

Untuk:

 • Hubungi anda untuk menguruskan pesanan anda di mana anda telah menyimpan troli membeli-belah atau meletakkan produk di troli membeli-belah tanpa menyelesaikan proses checkout;
 • Maklumkan kepada anda apabila produk yang anda ingin beli boleh didapati;
 • Proses dan ikuti pesanan anda termasuk menyampaikan produk ke alamat yang anda nyatakan;
 • Menguruskan pembayaran pesanan anda. Untuk perhatian, maklumat pembayaran (nombor kad kredit / maklumat Paypal / butiran akaun bank) tidak dikumpul oleh kami tetapi secara langsung oleh pembekal perkhidmatan pembayaran;
 • Menguruskan apa-apa hubungan yang anda ada dengan kami mengenai pesanan anda;
 • Pelaksanaan kontrak:
  Untuk memberi anda perkhidmatan yang anda minta (pembelian).
 • Melindungi urus niaga daripada penipuan. Untuk diperhatikan, kami menggunakan penyelesaian pembekal pihak ketiga untuk mengesan penipuan dan memastikan bayaran selesai dan dibuat oleh anda atau seseorang yang diberi kuasa oleh anda;
 • Memperkayakan profil anda jika anda membuat pembelian menggunakan maklumat akaun anda;
 • Mengukur kepuasan;
 • Menguruskan apa-apa pertikaian yang berkaitan dengan pembelian;
 • Untuk tujuan statistik;
 • Untuk melindungi anda dan kami dari transaksi penipuan dan memastikan pembayaran itu selesai dan bebas daripada penipuan dan penyelewengan.
 • Kepentingan sah

Melayari dalam talian

Maklumat yang dikumpulkan oleh cookies atau teknologi serupa ("Cookies" *) sebagai sebahagian daripada pelayaran anda di laman web / aplikasi L'Oréal dan / atau di laman web / aplikasi pihak ketiga.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai Cookies tertentu yang ditempatkan melalui tapak web / aplikasi tertentu, sila rujuk jadual cookie yang berkaitan.

* Cookie adalah fail teks kecil yang disimpan pada peranti anda (komputer, tablet atau mudah alih) semasa anda berada di Internet, termasuk di laman web L’Oréal Group.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Data yang berkaitan dengan penggunaan laman web / apl kami:
 • Asal usul anda
 • Butiran log masuk;
 • Halaman yang anda lihat;
 • Video yang anda tonton;
 • Iklan yang anda klik atau ketik;
 • Produk yang anda cari;
 • Lokasi anda;
 • Tempoh lawatan anda;
 • Produk yang anda pilih untuk membuat bakul anda.

Informasi teknikal:

 • Alamat IP;
 • maklumat penyemak imbas;
 • maklumat peranti.

Pengenal pasti unik yang diberikan kepada setiap pengunjung dan tarikh tamat pengenal itu.

Kami menggunakan Cookies, di mana berkaitan, dengan data peribadi lain yang telah anda kongsi dengan kami (seperti pembelian terdahulu, atau sama ada anda mendaftar ke buletin e-mel kami) atau tujuan berikut:

 • Untuk membenarkan fungsi laman web / aplikasi kami berfungsi dengan betul:
  • penampilan kandungan yang betul;
  • penciptaan dan mengingat kereta;
  • penciptaan dan mengingati log masuk anda;
  • menyesuaikan interface seperti bahasa;
  • parameter yang dilampirkan pada peranti anda termasuk resolusi skrin anda, dan lain-lain;
  • penambahbaikan tapak web / aplikasi kami, sebagai contoh, dengan menguji idea baru:
 • Untuk memastikan laman web / aplikasi selamat dan selamat dan melindungi anda daripada penipuan atau penyalahgunaan laman web atau perkhidmatan kami, contohnya melalui penyelesaian masalah.
 • Untuk menjalankan statistik:
  • Untuk mengelakkan pelawat direkodkan dua kali;
  • Untuk mengetahui tindak balas pengguna terhadap kempen pengiklanan kami;
  • Untuk meningkatkan tawaran kami;
  • Untuk mengetahui bagaimana anda menemui tapak web / aplikasi kami.
 • Kepentingan sah:
  Untuk memastikan kami memberikan anda tapak web / aplikasi, pengiklanan dan komunikasi yang berfungsi dengan baik dan terus meningkatkan untuk cookie yang (i) penting untuk fungsi laman web / aplikasi kami, (ii) digunakan untuk memastikan laman web / aplikasi kami selamat dan terkawal.
 • Untuk menyampaikan pengiklanan tingkah laku dalam talian:
  • Untuk menunjukkan kepada anda iklan dalam talian untuk produk yang mungkin menarik bagi anda, berdasarkan tingkah laku anda yang terdahulu;
  • Untuk menunjukkan kepada anda iklan dan kandungan di platform media sosial.
 • Untuk menyesuaikan perkhidmatan kami untuk anda:
  • Untuk menghantar cadangan, pemasaran, atau kandungan berdasarkan profil dan minat anda;
  • Untuk memaparkan laman web / aplikasi kami dengan cara yang disesuaikan seperti mengingati troli atau log masuk anda, bahasa anda, cookie penyesuaian antara muka pengguna (iaitu parameter yang dilampirkan pada peranti anda termasuk resolusi skrin anda, keutamaan telefon, dll).
 • Untuk membenarkan perkongsian kandungan kami di media sosial (perkongsian butang yang bertujuan untuk memaparkan laman web ini).
 • Persetujuan
  Untuk semua cookies lain.

Operasi promosi

Maklumat yang dikumpul semasa pertandingan, pertandingan, tawaran promosi, permintaan sampel, tinjauan.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Alamat emel;
 • Nombor telefon;
 • Tarikh lahir;
 • Jantina;
 • Alamat;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Profil media sosial (di mana anda menggunakan log masuk sosial atau berkongsi data peribadi dengan kami);
 • Maklumat lain yang telah anda kongsi bersama kami tentang diri anda (cth. Melalui halaman "Akaun Saya" anda, dengan menghubungi kami, atau dengan menyediakan kandungan anda sendiri seperti foto atau semakan, atau soalan melalui fungsi sembang yang tersedia di sesetengah laman web / aplikasi, atau dengan menyertai peraduan, permainan, tinjauan).
 • Untuk menyelesaikan tugas yang telah anda minta, contohnya untuk menguruskan penyertaan anda dalam pertandingan, permainan dan tinjauan, termasuk mengambil kira maklum balas dan cadangan anda;
 • Pelaksanaan Kontrak
  Untuk memberi anda perkhidmatan yang anda minta.
 • Untuk tujuan statistik.
 • Kepentingan sah
  Untuk membantu kami lebih memahami keperluan dan harapan anda dan dengan itu meningkatkan perkhidmatan, produk dan Jenama kami.
 • Untuk menghantar anda komunikasi pemasaran (di mana anda telah meminta daripada kami).
 • Persetujuan
  Untuk menghantar komunikasi pemasaran langsung kepada anda.

Kandungan yang Dihasilkan Pengguna

Maklumat yang dikumpulkan apabila anda menyerahkan beberapa kandungan pada salah satu platform sosial kami atau menerima penggunaan semula kandungan yang anda hantar pada platform media sosial oleh kami.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga atau alias;
 • Alamat emel;
 • Foto;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Profil media sosial (di mana anda menggunakan log masuk sosial atau berkongsi data peribadi dengan kami);
 • Maklumat lain yang telah anda kongsi bersama kami tentang diri anda (cth. Melalui halaman "Akaun Saya" anda, dengan menghubungi kami, atau dengan menyediakan kandungan anda sendiri seperti foto atau semakan, atau soalan melalui fungsi sembang yang tersedia di sesetengah laman web / aplikasi).
 • Selaras dengan terma dan syarat khusus yang anda terima:
 • Untuk menyiarkan ulasan atau kandungan anda;
 • Untuk mempromosikan produk kami.
 • Persetujuan
  Untuk menggunakan semula kandungan yang anda hantar dalam talian.
 • Untuk tujuan statistik.
 • Kepentingan Sah
  Untuk membantu kami memahami dengan lebih baik keperluan dan harapan anda dan dengan itu memperbaiki dan mempromosikan perkhidmatan, produk dan Jenama kami.

Penggunaan aplikasi dan peranti

Maklumat yang dikumpulkan sebagai sebahagian daripada penggunaan aplikasi dan / atau peranti kami.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Alamat emel;
 • Lokasi;
 • Tarikh lahir;
 • Penerangan peribadi atau keutamaan;
 • Foto;
 • Data kebajikan termasuk nada kulit, jenis kulit / rambut
 • Geo-lokasi.

Untuk:

 • Menyediakan anda dengan perkhidmatan yang diminta (sebagai contoh, hampir menguji produk kami, membeli produk kami melalui aplikasi atau di laman web e-com yang berkaitan, nasihat dan pemberitahuan mengenai pendedahan matahari anda, rutin rambut anda);
 • Menganalisis ciri-ciri kebajikan anda dan mengesyorkan produk yang sesuai (termasuk produk-produk yang dipesan lebih dahulu) dan rutin;
 • Memberi cadangan produk & rutin;
 • Pelaksanaan Kontrak

Untuk memberi anda perkhidmatan yang diminta (termasuk, jika diperlukan, analisis oleh pasukan penyelidikan dan inovasi algoritma yang diperlukan untuk menyediakan perkhidmatan tersebut).

 • Untuk penyelidikan dan inovasi oleh saintis dalam Kumpulan L'Oréal;
 • Untuk pemantauan dan peningkatan aplikasi dan peranti kami;
 • Untuk tujuan statistik;
 • Kepentingan Sah
  Untuk sentiasa meningkatkan produk dan perkhidmatan kami untuk memenuhi keperluan dan harapan anda dan untuk tujuan penyelidikan dan inovasi.

Pertanyaan

Maklumat yang dikumpul semasa anda bertanya soalan (cth. Melalui penjagaan pengguna kami) yang berkaitan dengan Jenama kami, produk kami dan penggunaannya.

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Nombor telefon;
 • Alamat emel;
 • Maklumat lain yang telah anda kongsi dengan kami mengenai diri anda berkaitan pertanyaan anda (yang mungkin termasuk data kebajikan dan kesihatan).
 • Untuk menjawab pertanyaan anda; Di mana diperlukan, untuk menghubungkan anda dengan perkhidmatan yang berkaitan;
 • Persetujuan
  Untuk memproses permintaan anda.
 • Untuk tujuan statistik.
 • Kepentingan Sah
  Untuk membantu kami lebih memahami keperluan dan harapan pelanggan kami dan dengan itu meningkatkan perkhidmatan, produk dan Jenama kami.
 • Untuk Cosmétovigilance:
  • Memantau dan menghalang sebarang kesan yang tidak diingini berkaitan dengan penggunaan produk kami;
  • Untuk melaksanakan kajian yang berkaitan dengan penggunaan produk kami yang selamat;
  • Mematuhi kewajipan undang-undang untuk memantau kesan produk yang tidak diingini;
  • Untuk melaksanakan dan susulan terhadap langkah-langkah pembetulan yang diambil, di mana perlu.
 • Asas Undang-Undang
  Mematuhi kewajipan undang-undang untuk memantau kesan produk yang tidak diingini;

Penajaan

Bergantung kepada berapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Nombor telefon;
 • Alamat emel.
 • Untuk menghantar maklumat mengenai produk kami dan atau maklumat yang ditandai dalam senarai keinginan kepada orang pada permintaan orang lain.
 • Untuk memproses permintaan;
 • Untuk menghubungi orang itu atas permintaan orang lain.
 • Pelaksanaan kontrak
  Untuk memproses permintaan.

Dan

 • Kepentingan sah
  Untuk menghubungi orang itu atas permintaan orang lain.

Pengesanan Kontak

Maklumat yang dikumpulkan semasa anda memasuki premis kami 

Bergantung pada seberapa banyak anda berinteraksi dengan kami, data tersebut mungkin termasuk:

 • Nama dan nama keluarga;
 • Nombor telefon;
 • Suhu badan.
 • Untuk membantu Kerajaan Malaysia menguruskan wabak COVID-19 di negara ini:
  • Untuk mengumpulkan maklumat dari individu yang mungkin berhubungan rapat dengan seseorang yang telah terbukti positif COVID-19;
  • Untuk menghubungi individu yang mempunyai potensi risiko terdedah dengan COVID-19.
 • Persetujuan
 • Asas Undang-Undang

Sila ambil perhatian bahawa tanpa mengira asas undang-undang yang dinyatakan di atas, setakat mana persetujuan diperlukan di bawah undang-undang yang terpakai di negara, pemprosesan data peribadi anda adalah atas dasar sah anda.

Membuat Keputusan Automatik

Untuk tujuan mendapatkan transaksi yang ditempatkan melalui tapak web / aplikasi / peranti kami terhadap penipuan dan penyelewengan, kami menggunakan penyelesaian pihak ketiga. Kaedah pengesanan penipuan adalah berdasarkan, contohnya, perbandingan sederhana, persatuan, pengklusteran, ramalan dan pengesanan keluar menggunakan ejen pintar, teknik gabungan data dan pelbagai teknik perlombongan data.

Proses pengesanan penipuan ini mungkin dibuat secara automatik sepenuhnya atau mungkin melibatkan campur tangan manusia di mana seseorang mengambil keputusan akhir. Walauapapun, kami mengambil semua langkah berjaga-jaga dan perlindungan yang wajar untuk menghadkan akses kepada data anda.

Hasil daripada pengesanan penipuan automatik, anda boleh (i) mengalami kelewatan dalam pemprosesan pesanan / permintaan anda sementara transaksi anda sedang disemak oleh kami; dan (ii) dihadkan atau dikecualikan daripada manfaat perkhidmatan jika risiko penipuan dikenalpasti. Anda mempunyai hak untuk mengakses maklumat yang kami berdasarkan keputusan kami. Sila lihat bahagian "Hak dan Pilihan Anda" di bawah.

Profil

Apabila kami menghantar atau memaparkan komunikasi atau kandungan peribadi, kami mungkin menggunakan beberapa teknik yang layak sebagai "profil" (iaitu sebarang bentuk pemprosesan automatik data peribadi yang terdiri daripada menggunakan data tersebut untuk menilai aspek peribadi tertentu yang berkaitan dengan orang asli, khususnya untuk menganalisis atau meramalkan aspek mengenai keutamaan peribadi, minat, keadaan ekonomi, tingkah laku, lokasi, kesihatan, kebolehpercayaan, atau pergerakan seseorang itu semula jadi). Ini bermakna kami boleh mengumpul data peribadi tentang anda dalam senario yang berbeza yang disebut dalam jadual di atas. Kami memusatkan data ini dan menganalisanya untuk menilai dan meramalkan keutamaan peribadi anda dan / atau minat.

Berdasarkan analisa kami, kami menghantar atau memaparkan komunikasi dan / atau kandungan yang disesuaikan dengan minat / keperluan anda.

Anda mempunyai hak untuk membantah penggunaan data anda untuk "profil" dalam keadaan tertentu. Sila lihat bahagian “Hak dan Pilihan Anda" di bawah.

Siapa yang boleh mengakses data Peribadi anda?

Kami mungkin berkongsi data peribadi anda dalam Kumpulan L'Oréal untuk mematuhi tanggungjawab undang-undang kami, untuk mengelakkan penipuan dan / atau memastikan keselamatan alat kami, untuk memperbaiki produk dan perkhidmatan kami, atau setelah mendapat persetujuan anda untuk melakukannya.

Bergantung kepada tujuan pengumpulan data, dan hanya berdasarkan keperluan-untuk-mengetahui (need–to-know) sebahagian data peribadi anda, boleh diakses oleh entiti Kumpulan L'Oréal di seluruh dunia, sebagaimana cara pseudonimized yang mungkin (tidak membenarkan pengenalan langsung), untuk memberi anda perkhidmatan yang anda minta, sebagaimana mungkin.

Kami juga mungkin berkongsi data peribadi anda dengan cara yang tidak dikenali (tidak membenarkan pengenalan langsung) dengan saintis L'Oréal Research & Innovation, termasuk yang terletak di luar negara anda, untuk tujuan penyelidikan dan inovasi.

Di mana dibenarkan, kami juga mungkin berkongsi beberapa data peribadi anda termasuk yang dikumpulkan melalui Cookie antara Jenama kami untuk mengharmonikan dan mengemas kini maklumat yang anda kongsi dengan kami, untuk melakukan statistik berdasarkan ciri-ciri anda dan untuk menyesuaikan komunikasi kami.

Sila lawati laman web kumpulan L'Oréal, untuk maklumat lanjut mengenai Kumpulan L'Oréal, jenama dan lokasinya.

Kami boleh berkongsi data peribadi anda untuk tujuan pemasaran dengan pihak ketiga (sama ada di dalam atau di luar Malaysia) atau entiti Kumpulan L'Oréal.

Kami hanya berkongsi data peribadi anda dengan pihak ketiga untuk tujuan pemasaran langsung dengan persetujuan anda. Dalam konteks ini, data anda Diproses oleh pihak ketiga sedemikian, bertindak sebagai pengguna data, dan terma dan syaratnya sendiri dan notis privasi dikenakan. Anda perlu menyemak dokumentasi dengan teliti sebelum bersetuju dengan pendedahan maklumat anda kepada pihak ketiga tersebut.

Data peribadi anda juga boleh Diproses bagi pihak kami oleh penyedia pihak ketiga yang dipercayai (sama ada di dalam atau di luar Malaysia)..

Kami bergantung pada pihak ketiga yang dipercayai untuk melaksanakan pelbagai operasi perniagaan bagi pihak kami. Kami hanya menyediakan mereka dengan maklumat yang mereka perlukan untuk melaksanakan perkhidmatan tersebut, dan kami menghendaki mereka tidak menggunakan data peribadi anda untuk tujuan lain. Kami sentiasa menggunakan usaha terbaik kami untuk memastikan bahawa semua pihak ketiga kami bekerja dengan memastikan data peribadi anda selamat. Sebagai contoh, kami boleh mengamanahkan perkhidmatan yang memerlukan Pemprosesan data peribadi anda kepada:

 • Kami bergantung pada pihak ketiga yang dipercayai untuk melaksanakan pelbagai operasi perniagaan bagi pihak kami. Kami hanya menyediakan mereka dengan maklumat yang mereka perlukan untuk melaksanakan perkhidmatan tersebut, dan kami menghendaki mereka tidak menggunakan data peribadi anda untuk tujuan lain. Kami sentiasa menggunakan usaha terbaik kami untuk memastikan bahawa semua pihak ketiga kami bekerja dengan memastikan data peribadi anda selamat. Sebagai contoh, kami boleh mengamanahkan perkhidmatan yang memerlukan Pemprosesan data peribadi anda kepada:
 • Agensi media pengiklanan, pemasaran, dan media sosial untuk membantu kami menyampaikan pengiklanan, pemasaran, dan kempen, untuk menganalisis keberkesanannya, dan mengurus hubungan dan pertanyaan anda;
 • Pihak ketiga yang diperlukan untuk menyampaikan produk kepada anda misalnya perkhidmatan pos / penghantaran;
 • Pihak ketiga yang membantu dan membantu kami dalam menyediakan perkhidmatan IT, seperti pembekal platform, perkhidmatan hosting, penyelenggaraan dan sokongan pada pangkalan data kami serta pada perisian dan aplikasi kami yang mungkin mengandungi data tentang anda (layanan semacam itu kadang-kadang boleh memberi kesan kepada Anda data untuk melaksanakan tugas yang diperlukan);
 • Penyedia perkhidmatan pembayaran dan agensi rujukan kredit untuk tujuan menilai skor kredit anda dan mengesahkan butiran anda di mana ini adalah syarat untuk memasuki kontrak dengan anda;
 • Pihak ketiga yang membantu kami untuk tujuan penjagaan pelanggan dan kewaspadaan pelanggan.

Kami juga boleh mendedahkan data peribadi anda kepada pihak ketiga (sama ada di dalam atau di luar Malaysia):

 • Sekiranya kami menjual apa-apa perniagaan atau aset, dalam hal ini kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada bakal pembeli perniagaan atau aset tersebut. Jika L'Oréal atau sebahagian daripada asetnya diperolehi oleh pihak ketiga, data peribadi yang dipegang olehnya mengenai pelanggannya yang berkaitan dengan aset tersebut adalah salah satu aset yang dipindahkan. Jika sesuai, dalam kes seperti itu, pembeli bertindak sebagai pengguna data baru Memproses data anda dan dasar privasinya mengawal Pemprosesan data peribadi anda.
 • Sekiranya kami menjual apa-apa perniagaan atau aset, dalam hal ini kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada bakal pembeli perniagaan atau aset tersebut. Jika L'Oréal atau sebahagian daripada asetnya diperolehi oleh pihak ketiga, data peribadi yang dipegang olehnya mengenai pelanggannya yang berkaitan dengan aset tersebut adalah salah satu aset yang dipindahkan. Jika sesuai, dalam kes seperti itu, pembeli bertindak sebagai pengguna data baru Memproses data anda dan dasar privasinya mengawal Pemprosesan data peribadi anda.
 • Jika kami mempunyai persetujuan anda untuk berbuat demikian
 • Atau jika kami dibenarkan berbuat demikian oleh undang-undang.

Kami mungkin mendedahkan data peribadi anda kepada rakan kongsi kami (sama ada di dalam atau di luar Malaysia):

 • Sekiranya perkhidmatan yang anda langgan dicipta bersama oleh L'Oréal dan rakan kongsi (contohnya, aplikasi bersama Jenama). Dalam kes sedemikian, L'Oréal dan rakan kongsi Proseskan data peribadi anda masing-masing untuk tujuan mereka sendiri dan dengan demikian data anda diproses:
  • Oleh L'Oréal selaras dengan Dasar Privasi ini;
  • Oleh rakan kongsi yang bertindak juga sebagai pengguna data di bawah terma dan syaratnya sendiri dan mengikut dasar privasinya sendiri.
  • Sekiranya anda bersetuju untuk menerima komunikasi pemasaran dan komersil daripada rakan L'Oréal menerusi penyertaan berdedikasi (contohnya, menerusi aplikasi yang diisytiharkan oleh L'Oréal dan disediakan kepada rakan-rakannya). Dalam kes sedemikian, data anda Diproses oleh rakan kongsi yang bertindak sebagai pengguna data di bawah terma dan syaratnya sendiri, dan mengikut dasar privasinya.
  • Kami boleh menerbitkan kandungan sokongan kami dari rangkaian sosial. Sekiranya anda merujuk kandungan dari rangkaian sosial di tapak web / aplikasi kami, Cookie dari rangkaian sosial sedemikian boleh disimpan pada peranti anda. Kami menjemput anda untuk membaca Dasar Cookie rangkaian sosial untuk maklumat lanjut.
  • Apabila kami menggunakan perkhidmatan pengiklanan Google di tapak web / aplikasi kami, Google akan mengakses dan menggunakan data peribadi anda. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana Google menggunakan data peribadi anda dalam konteks ini, sila rujuk kepada Privasi & Syarat Google mereka, yang mentadbir perkhidmatan dan pemprosesan data ini.

Maklumat yang mengumpul dan berkongsi Facebook dengan kami

Semua ciri dan perkhidmatan Facebook yang terdapat di laman web / aplikasi kami dikawal oleh Dasar Data Facebook, di mana anda boleh mendapat maklumat lanjut mengenai hak privasi dan pilihan tetapan anda.

Dengan menggunakan laman web / aplikasi ini, anda boleh:

- Pendaftaran dengan log masuk Facebook anda. Jika anda berbuat demikian, anda bersetuju untuk berkongsi beberapa maklumat profil awam anda dengan kami;

- Gunakan pemalam sosial Facebook, seperti "like" atau "share" kandungan kami di platform Facebook;

- Terima cookie dari laman web / aplikasi ini (juga dikenali sebagai "Facebook Pixel") yang akan membantu kami memahami aktiviti anda, termasuk maklumat mengenai peranti anda, bagaimana anda menggunakan perkhidmatan kami, pembelian yang anda buat dan iklan yang anda lihat, sama ada atau tidak anda mempunyai akaun Facebook atau masuk ke Facebook. Apabila anda menggunakan ciri Facebook tersebut, kami mengumpul data yang membantu kami untuk:

- Tunjukkan kepada anda menambah bahawa anda mungkin tertarik pada Facebook (atau Instagram, Messenger atau mana-mana perkhidmatan Facebook yang lain);

- Mengukur dan menganalisis keberkesanan laman web / aplikasi dan iklan kami

Kami juga boleh menggunakan maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami di laman web / aplikasi ini (seperti nama dan nama keluarga anda, e-mel, alamat, jantina dan nombor telefon) untuk mengenal pasti anda dan/atau mereka yang mempunyai profil yang mempunyai persamaan dengan profil anda di Facebook (atau Instagram, Messenger atau mana-mana perkhidmatan Facebook yang lain) untuk menunjukkan kepada anda dan mereka iklan yang lebih relevan untuk anda dan mereka. Semasa melakukan ini, Facebook tidak akan berkongsi maklumat peribadi anda dan akan memadamkan maklumat dengan segera selepas proses perlawanan selesai.

Kami tidak menawarkan atau menjual data peribadi anda.


Di mana kami Menyimpan Data Peribadi andaData

Data yang kami kumpulkan daripada anda boleh Diproses, dipindahkan ke, diakses dari, dan disimpan di destinasi di luar Malaysia. Ia juga boleh Diproses oleh kakitangan yang beroperasi di luar Malaysia yang bekerja untuk kami atau salah satu penyedia perkhidmatan kami.

L'Oréal memindahkan data peribadi di luar Malaysia hanya dengan cara yang selamat dan sah. Oleh kerana sesetengah negara mungkin tidak mempunyai undang-undang yang mengawal penggunaan dan pemindahan data peribadi, kami mengambil langkah untuk memastikan pihak ketiga mematuhi komitmen yang ditetapkan dalam Polisi ini. Langkah-langkah ini mungkin termasuk mengkaji piawaian privasi dan keselamatan pihak ketiga dan / atau memasuki kontrak yang sesuai (berdasarkan templat yang diguna pakai oleh Suruhanjaya EU yang tersedia di sini).

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami seperti bahagian "Hubungi Kami" di bawah.

Kami tidak menawarkan atau menjual data peribadi anda.

Berapa Lama Kami Simpan Data Peribadi AndaData

Kami hanya menyimpan data peribadi anda selagi kami memerlukannya untuk tujuan kami memegang data peribadi anda, untuk memenuhi keperluan anda, atau mematuhi kewajipan undang-undang kami.

Untuk menentukan tempoh pengekalan data data anda, kami menggunakan kriteria berikut sebagai panduan:

 • Di mana anda membeli produk dan perkhidmatan, kami menyimpan data peribadi anda untuk tempoh hubungan kontrak kami;
 • Di mana anda menyertai tawaran promosi, kami menyimpan data peribadi anda untuk tempoh tawaran promosi;
 • Di mana anda menghubungi kami untuk pertanyaan, kami menyimpan data peribadi anda untuk tempoh yang diperlukan untuk pemprosesan pertanyaan anda;
 • Di mana anda membuat akaun, kami menyimpan data peribadi anda sehingga anda memerlukan kami menghapusnya atau selepas tempoh tidak aktif (tidak ada interaksi aktif dengan Jenama) yang ditentukan mengikut peraturan dan panduan tempatan;
 • Di mana anda telah bersetuju untuk mengarahkan pemasaran, kami menyimpan data peribadi anda sehingga anda menyahlanggan atau mengharuskan kami memadamkannya atau selepas tempoh tidak aktif (tidak ada interaksi aktif dengan Jenama) yang ditetapkan sesuai dengan peraturan dan panduan setempat;
 • Jika cookie diletakkan pada komputer anda, kami menyimpannya selagi perlu untuk mencapai tujuannya (misalnya untuk tempoh sesi untuk cookie troli beli-belah atau cookie sesi ID) dan untuk tempoh yang ditentukan mengikut peraturan dan panduan tempatan.

Kami boleh mengekalkan beberapa data peribadi untuk mematuhi obligasi undang-undang atau kawal selia kami, serta membenarkan kami menguruskan hak-hak kami (sebagai contoh untuk menuntut tuntutan kami di Mahkamah) atau untuk tujuan statistik atau sejarah.

Apabila kami tidak lagi perlu menggunakan data peribadi anda, ia akan dikeluarkan dari sistem dan rekod kami atau tidak dikenali supaya anda tidak dapat dikenal pasti lagi.

Adakah Data Peribadi Anda Selamat?

Kami komited untuk memastikan data peribadi anda selamat, dan mengambil langkah berjaga-jaga yang munasabah untuk berbuat demikian. Kami secara kontrak memerlukan pihak ketiga yang dipercayai yang mengendalikan data peribadi anda untuk kami melakukan perkara yang sama.

Kami sentiasa melakukan yang terbaik untuk melindungi data peribadi anda dan sebaik sahaja kami menerima data peribadi anda, kami menggunakan prosedur yang ketat dan ciri keselamatan untuk menghalang akses yang tidak dibenarkan. Oleh kerana penghantaran maklumat melalui internet tidak sepenuhnya selamat, kami tidak dapat menjamin keselamatan data anda yang dihantar ke laman web kami. Oleh itu, sebarang penghantaran adalah risiko anda sendiri.

Pautan ke Laman Pihak Ketiga dan Masuk Sosial

Laman web dan aplikasi kami dari semasa ke semasa mengandungi pautan ke dan dari laman web rangkaian rakan kongsi kami, pengiklan dan sekutu. Jika anda mengikuti pautan ke mana-mana laman web ini, sila ambil perhatian bahawa laman web ini mempunyai dasar privasi mereka sendiri dan bahawa kami tidak bertanggungjawab atau bertanggungjawab terhadap dasar-dasar ini. Sila semak dasar ini sebelum menyerahkan sebarang data peribadi ke laman web ini.

Kami juga mungkin menawarkan peluang untuk menggunakan login media sosial anda. Jika anda berbuat demikian, harap maklum bahawa anda berkongsi maklumat profil anda dengan kami bergantung pada tetapan platform media sosial anda. Sila lawati platform media sosial yang berkaitan dan semak dasar privasinya untuk memahami bagaimana data peribadi anda dikongsi dan digunakan dalam konteks ini.

Media Sosial dan Kandungan Yang Dihasilkan Pengguna

Sesetengah tapak web dan aplikasi kami membenarkan pengguna menghantar kandungan mereka sendiri. Sila ingat bahawa apa-apa kandungan yang dikemukakan kepada salah satu platform media sosial kami boleh dilihat oleh orang ramai, jadi anda harus berhati-hati untuk menyediakan data peribadi tertentu misalnya. Maklumat kewangan atau butiran alamat. Kami tidak bertanggungjawab terhadap sebarang tindakan yang diambil oleh individu lain jika anda menyiarkan data peribadi di salah satu platform media sosial kami dan kami mengesyorkan agar anda tidak berkongsi maklumat tersebut.


HAK DAN PILIHAN ANDA

L’Oréal menghormati hak privasi anda: penting untuk mengawal data peribadi anda. Anda mempunyai hak berikut:


Hak Anda

Apa maksudnya?

Hak untuk dimaklumkan

Anda mempunyai hak untuk mendapatkan maklumat yang jelas, telus dan mudah difahami mengenai cara kami menggunakan data peribadi anda dan hak anda. Inilah sebabnya kami memberikan anda maklumat dalam Polisi ini.

Hak untuk mendapatkan akses

Anda mempunyai hak untuk mendapatkan maklumat yang jelas, telus dan mudah difahami mengenai cara kami menggunakan data peribadi anda dan hak anda. Inilah sebabnya kami memberikan anda maklumat dalam Polisi ini.

Kami mungkin mengenakan yuran yang berpatutan dengan mengambil kira kos pentadbiran menyediakan maklumat.

Permintaan boleh dalam keadaan tertentu, ditolak mengikut kehendak yang ditetapkan di bawah undang-undang.

Untuk melakukan ini, sila hubungi kami di butiran di bawah.

Hak untuk membuat pembetulan

Anda mempunyai hak untuk membetulkan data peribadi anda jika ia salah atau lapuk dan / atau siap jika tidak lengkap.

Untuk melakukan ini, sila hubungi kami di butiran di bawah. Jika anda mempunyai akaun, mungkin lebih mudah untuk membetulkan data anda sendiri melalui fungsi "Akaun Saya" anda.

Hak untuk dipadamkan/dilupakan

Dalam sesetengah kes, anda berhak untuk mempunyai data peribadi anda dilupuskan atau dipadam. Perhatian: Ini bukan hak mutlak, kerana kami mungkin mempunyai alasan yang sah atau sah untuk mengekalkan data peribadi anda.

Jika anda ingin kami memadam data peribadi anda, sila hubungi kami di butiran di bawah. Sila ambil perhatian bahawa jika anda ingin memadamkan data peribadi anda, bergantung pada data peribadi yang dipadamkan, kami mungkin tidak dapat memberikan anda perkhidmatan yang diminta seperti yang dijelaskan dalam Dasar Privasi ini.

Hak untuk membantah kepada pemasaran terus termasuk profil

Anda boleh berhenti melanggan atau memilih komunikasi langsung kami pada bila-bila masa.

Sudah mudah untuk melakukan ini dengan mengklik pada pautan "berhenti berlangganan" di mana-mana e-mel atau komunikasi yang kami hantar kepada anda. Jika tidak, anda boleh menghubungi kami menggunakan butiran hubungan di bawah.

Jika anda ingin membantah mana-mana profil, sila hubungi kami di butiran di bawah.

Hak untuk menarikbalik persetujuan pada bila-bila masa bagi Pemprosesan data berdasarkan persetujuan.

Anda boleh menarik balik persetujuan anda terhadap Pemprosesan data kami. Penarikan balik persetujuan tidak akan menjejaskan undang-undang Pemprosesan sebelum penarikan balik persetujuan.

Jika anda ingin menarik balik persetujuan anda, sila hubungi kami di butiran di bawah. Harap maklum bahawa jika anda menarik balik persetujuan anda, kami mungkin tidak dapat memberikan anda perkhidmatan yang diminta seperti yang dijelaskan dalam Dasar Privasi ini.

Hak untuk membuat aduan dengan pihak berkuasa penyeliaan

Anda mempunyai hak untuk menghubungi pihak berkuasa perlindungan data negara anda untuk membuat aduan terhadap perlindungan data dan amalan privasi L'Oréal.

Jangan teragak-agak untuk menghubungi kami di butiran di bawah sebelum membuat apa-apa aduan dengan pihak berkuasa perlindungan data yang kompeten.

Hak untuk memudah-alih data

Anda mempunyai hak untuk memindahkan, menyalin atau memindahkan data dari pangkalan data kami kepada yang lain. Ini hanya terpakai kepada data yang telah anda berikan di mana Pemprosesan dijalankan dengan cara automatik.

Untuk butiran lanjut, sila hubungi kami di butiran di bawah.

Hak untuk menyekat data

Anda berhak untuk meminta sekatan pemprosesan data kami. Hak ini bermakna bahawa Pemprosesan data kami adalah terhad, jadi kami dapat menyimpannya, tetapi tidak menggunakan atau Proseskan lagi.

Ia terpakai dalam keadaan terhad seperti berikut:

 • ketepatan data peribadi dipertandingkan oleh subjek data (iaitu Anda), untuk tempoh yang membolehkan pengguna data mengesahkan ketepatan data peribadi;
 • Pemprosesan adalah menyalahi undang-undang dan subjek data (iaitu anda) menentang pemadaman data peribadi dan meminta pembatasan penggunaannya;
 • pengguna data (iaitu L'Oréal) tidak lagi memerlukan data peribadi untuk tujuan Pemprosesan, tetapi mereka dikehendaki oleh subjek data untuk penubuhan, latihan atau pertahanan tuntutan undang-undang.

Jika anda ingin meminta sekatan atau batasan data anda, sila hubungi kami di butiran di bawah.

Hak untuk menyah-aktifkan Cookies

Anda mempunyai hak untuk menyah-aktifkan Cookies. Tetapan dari penyemak imbas Internet biasanya diprogram secara lalai untuk menerima Cookies, tetapi anda boleh dengan mudah mengubahnya dengan mengubah tetapan penyemak imbas anda.

Banyak cookie digunakan untuk meningkatkan kebolehgunaan atau fungsi laman web / aplikasi; oleh itu melumpuhkan cookies boleh menghalang anda daripada menggunakan bahagian tertentu dari tapak web / aplikasi kami seperti yang terperinci dalam Jadual Cookie yang relevan.

Jika anda ingin menyekat atau menyekat semua cookies yang ditetapkan oleh tapak web / aplikasi kami (yang mungkin menghalang anda daripada menggunakan bahagian tertentu laman web ini), atau mana-mana laman web / aplikasi lain, anda boleh melakukan ini melalui tetapan penyemak imbas anda. Fungsi Bantuan dalam pelayar anda harus memberitahu anda bagaimana. Untuk maklumat lanjut, sila rujuk pautan berikut:

http://www.aboutcookies.org/;


Untuk menangani permintaan anda, kami mungkin memerlukan bukti identiti anda.

HUBUNGI KAMI

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau kebimbangan mengenai bagaimana kami mengendalikan dan menggunakan data peribadi anda, atau ingin menggunakan mana-mana hak anda di atas, sila hubungi kami melalui e-mel di [email protected]  atau melalui talian telefon di 1-300-22-2232 (10:00 pagi to 7:00 malam, Isnin – Jumaat [kecuali hari minggu dan cuti am]) atau dengan menulis kepada kami di L’Oréal Malaysia Sdn. Bhd, Crown Penthouse, 1 Powerhouse, No. 1, Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan (Untuk perhatian: Pegawai Perlindungan Data).

Jika anda ingin berhenti melanggan daripada menerima mesej teks, e-mel atau komunikasi telefon daripada L'Oréal, anda boleh menghantar e-mel kepada kami di [email protected] atau dengan mengklik pautan "unsubscribe" di bahagian bawah setiap komunikasi daripada kami.

Sila ambil perhatian bahawa dengan melawati laman web kami dan / atau menggunakan dan mendapatkan produk dan perkhidmatan kami, anda dianggap bersetuju dengan syarat-syarat dalam Dasar Privasi ini kecuali dan sehingga anda memberitahu kami melalui butiran hubungan yang dinyatakan di atas.

Sekiranya terdapat konflik di antara Dasar Privasi ini (terjemahan Bahasa Malaysia) dengan Privacy Policy versi Bahasa Inggeris, Privacy Policy versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

(Dikemaskini pada: September 2022)


TERMS OF USE

Welcome to this Website dedicated to the MAYBELLINE NEW YORK MALAYSIA brand ("Website"), a brand under the L’Oréal Malaysia Sdn Bhd [Co. No.: 199401042730 (328418-A) (hereinafter referred to as “L’Oréal”, “our”, “us”, or “we”) portfolio. The Website is operated by or for and on behalf of L’Oréal.

Please read carefully these Terms of Use which govern the use of this Website (“Terms of Use”). By using this Website, you agree to these Terms of Use without reserve. If you do not agree to any part of these Terms of Use, do not use the Website.

1.      ACCESS TO THE WEBSITE

To access and use the Website you must be at least eighteen (18) years old or have obtained your parent’s or legal guardian’s consent.

If any portion of the Website requires you to register or open an account, you must provide us with accurate, complete and updated registration information. You may also be asked to choose a login name, and password and/or pin code. Please select a password that would not be obvious to someone trying to guess your password/ pin code.

You shall not disclose to any person your password/pin code and shall not permit or authorize any person to use your login name or password/pin code for any purpose whatsoever.

We may treat any access to or use of the Website at any time by the use of your login name and password as access to or use of the Website by you, notwithstanding that it may have been used by any other person without your knowledge or authority.

You may change your password/pin code at any time. However, the number of attempts to access the Website and/or certain sections thereof may be limited in order to prevent any fraudulent use of such passwords/pin codes. Please inform us if you become aware of any fraudulent use. In the event of any breach of the rules set forth under these Terms of Use, we reserve the right to suspend your access.

Any fees for accessing and using the Internet are at your own expense.

2.      INTELLECTUAL PROPERTY

 1. Intellectual property rights

Developing the Website involved significant investments by the L’Oréal Group. The Website and each of the elements it comprises (including but not limited to brands, images, texts, videos, software, graphics, music and sounds contained on or available through the Website) are protected by intellectual property rights owned by the L’Oréal Group. The contents of the Website cannot be reproduced, modified, transferred, distributed, republished, downloaded, posted or transmitted in any form or by any means, including but not limited to electronic, mechanical photocopying or recording, without the written permission of L’Oréal. Without prejudice to the foregoing, you agree that the material and content contained within or throughout the Website may not be used for commercial purposes or distributed commercially on any media whatsoever.

Your access to or use of the Website should not be construed as granting, by implication, estoppel or otherwise, any license or right to use the trademarks, tradenames, logos or service marks appearing on the Website without our prior written consent. You may not, without our prior written consent, use any of such trademarks, tradenames, logos or service marks as a hyperlink to the Website or any other website.

You may not modify, translate, decompile, disassemble, reverse engineer or otherwise attempt to derive the source code for the computer systems or other technology that operate the Website or create derivative works based on the Website. For purposes of these Terms of Use, "reverse engineer" shall include the examination or analysis of the Website to determine the source code, structure, organization, internal design, algorithms or encryption devices of the Website’s underlying technology.

We may make available to you via the Website, contents that you are authorized to download ("Downloadable Content"). We grant you, for a duration permissible under the applicable laws of Malaysia, foreign laws and international treaties, a free of charge, non-exclusive, non-transferable and non-sublicensable license to use the Downloadable Content for your personal, and private use only. By downloading or using such Downloadable Content, you agree to use them in accordance with these Terms of Use.

 1. Third-party rights

We hereby remind you that you shall secure all the necessary authorizations and rights from any relevant rights holders in connection with any content you may wish to post via the Website, including any and all intellectual property rights and/or literary, artistic and/or industrial property rights, and publicity rights (including the right to one’s image), to allow your quiet use of such contents.  For example, you shall secure the rights in and to any contents (especially photographs) showing recent architectural items, advertising designs or apparel designs that might appear (acronyms, logos, etc.).

 1. User Contents

You agree that you are responsible for any content (including, but not limited to text, photos, videos, or opinions) which you post or transmit through the Website or any space made available by us via the Website (“User Content”).

By posting User Content on or via the Website, you hereby grant us, for the period permissible under Malaysia law, foreign laws and international treaties (including any subsequent supplements or amendments), a royalty-free, irrevocable, non-exclusive, worldwide, sub-licensable license to reproduce, display, use, copy, make clarifications to, modify (but not alter the images, words and/or opinions conveyed in the User Content), adapt, edit, distribute, translate, create derivative works from, incorporate into other works, distribute such User Content (in whole or in part), and to use the User Content for all in-house or external, corporate or financial communication purposes, advertising, and for all public relations, historical or archival purposes, of L’Oréal Group or its affiliates, its products and/or its brands, particularly on the following media:

 • posting in all format, in unlimited quantity,
 • the written press, unlimited number of publications,
 • publishing, unlimited number of publications, particularly publishing for purposes of in-house communication, including sales force and distribution network (wholesalers, retailers, agents, etc.), events, leaflets for congresses, tradeshows, stands, Business-to-Business communication, in the professional press, for an unlimited number of publications and/or quantities;
 • electronic, IT, digital, multimedia, Internet and Intranet publishing, via any websites (whatever the website and/or medium, including social networks such as Facebook, Twitter, YouTube or Dailymotion), unlimited number of inserts and broadcasts,
 • via any advertising media (including by way of advertising at retail outlets and on the L’Oréal Group brand products (hereinafter the “Media”).

You agree that you shall have no recourse against L’Oréal or the L’Oréal Group for any alleged or actual infringement or misappropriation of any proprietary right in your User Content by us.

You agree that social networks are platforms owned by third-parties and, accordingly, the reproduction, display, use, copying, modification, adaption, edit, distribution, translation, creation of derivative works from or of the User Content via any social networks shall be governed by the terms of use defined by those third parties. We shall not be responsible for any use of the User Content by you or any third parties in accordance with the terms of use defined by the social networks, including without limitation, in terms of the scope and duration of licensed rights, and removal of User Content. User Content posted on the social networks may also be referenced on a search engine and therefore can be accessed by an audience outside the Website.

You shall be responsible for handling any third-party claims relating to the use of the User Content in accordance with the terms of use defined by the social networks.

Further, the use of User Content may come with such anonymized information as your city, country or age, and/or, if you expressly authorized it, information allowing your identification such as your first name, or your alias.

You agree that any User Content as that you publish via the Website, is provided at your sole discretion and liability. By providing your User Content, you agree that your User Content shall not conflict with applicable legislation or accepted standards of morality, or the principles stated therein. In this regard, we reserve the right to remove at any time any User Content that may not comply with these Terms of Use, including the Code of Conduct in paragraph 3 below.

In addition, if you access User Content created by another user, you must comply with that other user’s rights and you shall, in particular, not reproduce or disseminate that user’s User Content without that user’s prior consent.

Except for any personal data which we have agreed to keep confidential, any feedback, data, answers, questions, comments, suggestions, plans, ideas or the like that you send to us via the Website, via email or otherwise, will be treated as being non-confidential and non-proprietary. We assume no obligation to protect such information from disclosure and will be free to reproduce, use, and distribute the information to others without restriction. We will also be free to use any ideas, concepts, know-how or techniques contained in information that you send us for any purpose whatsoever including but not limited to developing, manufacturing and marketing products and services incorporating such information.

3.      CODE OF CONDUCT

We support the values of tolerance and respect for others.

For this reason, by using this Website, you agree not to:

 • convey any racist, violent, xenophobic, malicious, rude, obscene or unlawful comments;
 • disseminate any content that may be harmful, defamatory, unauthorized, malicious or infringing on privacy or publicity rights, inciting violence, racial or ethnic hatred or qualify as gross indecency or incitement to commit certain crimes or offences;
 • use the Website for political, propaganda or proselytizing purposes;
 • publish any content advertising or promoting any products and/or services competing with the brand(s) displayed on the Website;
 • divert the Website from its intended purpose, including by using it as a dating service;
 • disseminate any information that may directly or indirectly allow the nominal and specific identification of an individual without prior and express consent, such as their last name, postal address, email address, telephone number;
 • disseminate any information or content that may be upsetting for the youngest;
 • intimidate or harass others;
 • conduct illegal activities, including activities that may infringe anyone’s rights in and to any software, trademarks, photographs, images, texts, videos, etc.;
 • disseminate content (including photographs and videos) portraying minors.

If you become aware of any User Content which:

(i)         condones crimes against humanity, incites racial hatred and/or violence, or relates to child pornography;

(ii)        is in breach of the principles of the Code of Conduct; or

(iii)       is in breach of your rights or any third party’s rights (for example, any infringement, insult, or breach of privacy);

(collectively, the “Objectionable Content”),

you may notify us by email to [email protected], specifying in your email:

(a)        the date on which you discovered the Objectionable Content;

(b)        your name and email address;

(c)        the URL of the Objectionable Content;

(d)        a description of the disputed Objectionable Content;

(e)        the user ID of the author of the Objectionable Content;

(f)         the reason for your request to the remove of the Objectionable Content; and

(g)       a copy of supporting documents/evidence in direct connection with the Objectionable Content (for example screenshots, correspondences with the author of the Objectionable Content, etc.)

 

We reserve the right to not consider any incomplete notice(s) of Objectionable Content which do not satisfy the requirements above.

4.      INFORMATION CONTAINED ON THE WEBSITE

 1. General provisions

We remind you that inaccuracies and omissions may appear in the information available on this Website, particularly where the information is under the control of third parties.  We endeavor to remove inaccuracies or to complete such information on the Website as soon as possible.

The products and services presented to you on the Website are not offered for sale but are a general presentation of the range of the products and services that we distribute in the country where this Website is available.

 1. Advice and beauty profile

The advice, information and tools provided on the Website, are strictly for indicative and simulation purpose(s) for you to obtain expert cosmetics advice only and shall in no event replace a medical diagnosis or clinical consultation, nor does it substitute for a medical treatment.

Accordingly, we cannot guarantee your satisfaction with the advice and information arising from the use of such tools, and we assume no liability arising from any use arising out of the advice, information and the tools.  

For any further information or in the event of doubt, we recommend that you consult your physician or a qualified medical professional.

 1. Skin Analysis Feature

This Website may allow you to use a skin analysis feature. This is an online service capable of analyzing skin aging with one picture based on artificial intelligence. Your picture is analyzed and then, based on your age and skin type, you will be provided with your skin results and personalized skincare routine. You are free not to use this service.

The picture through this service is only used to perform the skin analysis and is deleted automatically post analysis.

 1. Hypertext links

The hypertext links included on the Website may lead you to websites published by third parties. The Website may also contain content posted on or via the Website by third parties. L’Oréal shall not be responsible for any errors or omissions in any content in the Website, or the content, products or services of any hyperlinked website or any hyperlink contained in a hyperlinked web site, nor for the privacy and security practices employed by third party websites.  L’Oréal shall not be liable for any loss or damage of any kind incurred as a result of the use of any content posted or contained in e-mails or otherwise transmitted or displayed via the Website or arising from access to websites published by third parties. Use of the Website and any hyperlinks and access to such hyperlinked third-party websites are entirely at your own risk.

You agree that L’Oréal has no control over, and excludes all liability for, any material on the internet which can be accessed by using the Website. Neither can we be deemed to have endorsed any third-party content. Accordingly, to the extent that hypertext links were included on the Website for the sole purpose of facilitating your browsing experience on the Internet, accessing any third-party websites shall be your own decision and at your sole liability.

5.      PERSONAL DATA

When you access the Website, we may collect the following information:

(i)         anonymous web statistics collected as you browse the Website;

(ii)        personal data you knowingly provide to us.

Some portions of the Website may require you to provide your personal data. Personal data refers to all any information relating to you (including, but not limited to, your name, contact number, email address and mailing address) obtained by us via your access to or use of the Website (“personal data”).

We may collect personal data related to you, particularly when you: (i) subscribe for a service; (ii) download Downloadable Content; (iii) sign in; (iv) apply for a game/competition; (v) send us an e-mail; (v) respond to a poll or study. We may use your personal data for planning, research, design and marketing of services, rendering assistance to law enforcement, government or regulatory agencies, or complying with applicable laws or any court order.

For any further information on the processing of your personal data, please refer to our Privacy Policy.

6.      COOKIES

Cookies are small files that are left on your device while you browse the Website (such as the pages looked up, the date and time of such access, etc.) and which may be read whenever your access the same Website (hereinafter “Cookies”).

For further information on the use of cookies, please consult our Cookie Table.

7.      FUTURE AMENDMENT TO THE WEBSITE AND THE TERMS OF USE

Notwithstanding any other provisions herein, we reserve the right at all times to add, waive or vary any of the contents and information included on the Website as well these Terms of Use, particularly for purposes of compliance with any new applicable legislation and/or regulations and/or to improve the Website.

Any amendment shall be notified to you via the Website before becoming effective under these Terms of Use.  Unless the amendment requires your express approval, your continued use of the Website shall be deemed as your acceptance of the new Terms of Use.   

                               

8.      DISCLAIMER

While L’Oréal takes certain industry-accepted precautions to secure the Website or portions thereof, you agree that such precautions do not guarantee that use of the Website is invulnerable to all security breaches, nor does L’Oréal make any warranty, guarantee, or representation that use of the Website is protected from all viruses, worms, Trojan horses, and other vulnerabilities. L’Oréal cannot guarantee the permanent availability and accessibility of the Website, and therefore we may be required to temporarily suspend access to all or part of the Website, particularly for technical maintenance purposes.

We also note that the Internet and IT and telecommunication networks are not error-free, and that interruptions and failures can occur. We cannot provide any guarantee in this regard and therefore shall be held liable for any damage that may relate to the use of the Internet or IT or telecommunication networks, including, without limitation:

-poor transmission and/or reception of any data and/or information via the Internet;

-any external intrusions or computer viruses;

-any faulty reception equipment or communication networks; and

-any Internet malfunctions hindering the proper operation of the Website.

Save as required by applicable law, we hereby disclaim any and all representations, warranties and conditions, whether express or implied, as to the operation of the Website or the content, statements or other information contained on the Website, or the products or services accessible or available through the Website. You agree that, to the fullest extent permitted by applicable laws, we shall not be responsible or liable (whether in contract, tort (including negligence) or otherwise), under any circumstances, for (a) any interruption of business; (b) access delays or access interruptions to the Website; (c) data non-delivery, misdelivery, corruption, destruction or other modification; (d) loss or damages of any sort incurred as a result of dealings with or the presence of off-website links on the Website; (e) computer viruses, system failures or malfunctions which may occur in connection with your use of the Website, including during hyperlink to or from third party websites; (f) any inaccuracies or omissions in content; or (g) events beyond our reasonable control. Lastly, save as required by applicable law, our liability (if any) shall be limited to direct damages, excluding any other damages or losses whatsoever (such as any indirect damage relating, without limitation, to any loss of profit, revenue or goodwill).

The Website is not directed at any person in any jurisdiction where for any reason the publication or availability of our Website is prohibited. Those in respect of whom such prohibitions apply must not access our Website.

We do not represent that either the Website, the Downloadable Content, or the content herein are appropriate for use or permitted by local laws in all jurisdictions. Those who access the Website do so on their own initiative and are responsible for compliance with applicable local laws or regulations; legal advice should be sought in cases of doubt.

9.      INDEMNITY

You agree to defend, indemnify and hold harmless L’Oréal, its directors, officers, employees, suppliers, licensors, agents, and any third-party content providers, from and against any losses, damages, claims, costs, expenses, demands, and actions, due to or arising out of your use of the Website, your access or connection to the Website, your violation of these Terms of Use, or your violation of any rights of another. These obligations will survive any termination of your relationship with L’Oréal or your use of the Website. L’Oréal reserves the right to assume the defense and control of any matter subject to indemnification by you, in which event you will cooperate with L’Oréal in asserting any available defenses.

10.   LIMITATION OF LIABILITY

L’Oréal does not assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information, apparatus, product or process disclosed on the Website or other contents accessible from the Website. In no event shall L’Oréal be liable for any incidental, consequential, direct, indirect losses or any losses or damages whatsoever (including, but not limited to, loss or corruption of data, loss of profits, goodwill, bargain or opportunity or loss of anticipated savings, or business interruption, or any other loss, whether in an action of contract, negligence or other tortious action), arising out of or in connection with the use of or inability to use the Website, delays, inaccuracies or errors in the information or in the transmission of the Website, or any information or transactions provided on or over the Website or downloaded or hyperlinked from the Website, or performance of the contents on the Website, even if L’Oréal has been advised of the possibility of such damages. If you are dissatisfied with any portion of the Website, or with any of these Terms of Use, your sole and exclusive remedy is to discontinue using the Website.

11.   SEVERABILITY

If at any time any provisions of these Terms of Use shall be or shall become illegal, invalid or unenforceable in any respect, the legality, validity and enforceability of the remaining provisions of these Terms of Use shall not be affected or impaired thereby, and shall continue in force as if such illegal, invalid or unenforceable provision was severed from these Terms of Use.

12.   WAIVER

L’Oréal’s failure to insist upon or enforce the strict performance of any provision of these Terms of Use shall not be construed as a waiver of any provision or right.

13.   GOVERNING LAW AND DISPUTES

Your access to or use of the Website, as well as these Terms of Use shall be governed by the laws of Malaysia. Any dispute which may arise under these Terms of Use shall be under the exclusive jurisdiction of the courts of Malaysia.  

14.   CONTACT US

If you have any questions about these Terms of Use, you can contact us via email to [email protected] or in writing to Crown Penthouse, 1 Powerhouse, No. 1, Persiaran Bandar Utama, Bandar Utama, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.

For any other queries/issues, please contact our Customer Service:

[email protected]   

1-300-22-2232

10:00am to 7:00pm, Monday – Friday (Excluding Weekends and Public Holidays)

(Updated as of: September 2022)


Dasar Privasi

Oops, it looks like you're not logged in! Please Or create an account .